Organiseer een online pubquiz

Wil je iets gezelligs organiseren met de hele familie, maar kunnen jullie niet bij elkaar komen? Organiseer dan eens een online pub-quiz! Een échte pub-quiz, met teams aan een tafel in een drukke kroeg, is niet wat iedereen ziet zitten met kerst. Maar online kan je ook een hele gezellige kerstquiz spelen. Ook nog eens coronaproof, mocht dat voor jullie belangrijk zijn. Wij hebben alvast een paar vragen voor je bedacht! Overigens kan je deze quiz ook gewoon gezellig thuis doen, mocht iedereen bij elkaar kunnen komen.

Typische pubquiz

Je kan een pubquiz helemaal inrichten zoals je zelf wilt natuurlijk. Vaak zijn er zes rondes, met elk tien vragen. Meestal zijn er ook specifieke rondes zoals een ronde met sportvragen, een fotoronde of een muziekronde. Vaak wordt er gewerkt met (een deel) meerkeuzevragen, dat is wel zo makkelijk voor het nakijken.

Kerstpubquiz

Als je het met familie of vrienden speelt, dan is het misschien leuk om een ronde toe te voegen met vragen of de familie of vriendengroep. Een uiteraard is het in deze periode heel erg leuk om een speciale kerstronde toe te voegen. Bedenk vragen over kerst of over gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

Dit kan als muziekronde: laat dan een paar seconde van verschillende kerstnummers horen en laat de deelnemers de titel en de artiest van het nummer opschrijven.

Ook kan je er een filmronde van maken. Laat korte fragmenten zien of screenshots van bekende (of minder bekende) kerstfilms. Een punt voor het raden van de juiste film! Bekijk onze kant-en-klare kerstfilmronde. Neem die over, of gebruik het ter inspiratie.

Uiteraard kan je ook gewoon vragen naar feitjes omtrent kerstmis. Wij hebben er alvast een aantal voor je bedacht. Bekijk ze onderaan. Ook hebben wij een speciale ronde voor je bedacht met vragen over de geschiedenis van kerst.

Online organiseren

Een online pubquiz organiseren is helemaal niet zo moeilijk. Stuur iedereen een uitnodiging voor een ‘beeldvergadering’ via Zoom of Teams, of bel elkaar via de videofunctie van WhatsApp. Als je het helemaal professional wilt aanpakken maak je een presentatie in PowerPoint en deel je je scherm tijdens de quiz. Wel zo overzichtelijk en je kan er leuke plaatjes bijvoegen of fotovragen toevoegen. Vraag mensen bijvoorbeeld hun antwoorden op te schrijven en hun antwoorden na elke ronde naar jou te whatsappen. Als dat te veel nakijkwerk oplevert, wijs dan koppels aan die elkaars antwoorden gaan na kijken. En uiteraard, nadat alle rondes geweest zijn ga je alle vragen nog eens langs en geef je de antwoorden.

Voorbeeldvragen kerstpubquiz

Wij hebben alvast een aantal vragen voor je bedacht. Gebruik onderstaande vragen of gebruik ze ter inspiratie.

Vraag 1. In welk jaar bracht Mariah Carey voor het eerst het nummer ‘All I want for Christmas’ uit?

 1. 2010
 2. 1999
 3. 1994
 4. 1980

Vraag 2. Hoeveel (echte) kerstbomen worden er jaarlijks gemiddeld verkocht in Nederland?

 1. Zo’n 1 miljoen per jaar
 2. Zo’n 2,5 miljoen per jaar
 3. Zo’n 5 miljoen per jaar
 4. Zo’n 10 miljoen per jaar

Vraag 3. Wat vieren we eigenlijk op eerste kerstdag?

 1. De geboorte van Jezus Christus
 2. De sterfdag van Jezus Christus
 3. De kruisiging van Jezus Christus
 4. De wederopstanding van Jezus Christus

Vraag 4. Hoeveel rendieren heeft de kerstman en hoe heetten zij?

Hij heeft 9 rendieren. De namen zijn: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder en Blitzen. 

Vraag 5. Waar staat de grootste kerstboom ter wereld?

 1. New York
 2. Amsterdam
 3. Beijing
 4. IJsselstein

Vraag 6. In welk land vieren ze Kerst op 7 januari?

 1. Lapland
 2. China
 3. Amerika
 4. Rusland

Plaats een reactie