Kerst-gourmetten

Uit onderzoek van de Albert Heijn blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders van plan is om te gourmetten tijdens kerst. Oer-Hollands dus, maar het is dan ook heel gezellig. Het fijne van gourmetten is dat iedereen zijn eigen eten bakt. Geen gedoe dus met dieetwensen en je hoeft ook niet het hele kerstdiner zelf in de keuken te staan. Hier vindt je wat tips voor het kerstgourmet.

Bereid het goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. En in het geval van gourmetten misschien nog wel meer dan de helft. Test van te voren of jouw gourmetstel wel werkt. Niets vervelender dan alles alsnog in de keuken te moeten bakken omdat het gourmetstel niet aan de praat te krijgen is. Controleer ook of het snoer, of verlengsnoer, lang genoeg is om het gourmetstel op de gewenste plaats te zetten.

Het eten

Welk eten zet je klaar? Je kan tegenwoordig bij elke supermarkt wel kant-en-klare gourmetpakketten kopen in de decemberperiode. Hierin zitten vaak kleine stukjes vlees, vis, of vleesvervangers. Je kunt het natuurlijk ook zelf maken.

Groenten

Denk bij groenten voor het gourmetten bijvoorbeeld aan: paprika, courgette, cherrytomaten, ui, champignons. Je kan het ook origineler aanpakken en bijvoorbeeld groentekoekjes of groenteburgers voorbereiden.

Vlees

Wat betreft vlees kan je bijvoorbeeld kleine worstjes, biefstuk, of varkenshaasjes kopen. Goedkoper is het om van wat grotere stukken zelf kleine porties te maken. Daarnaast kan je kleine hamburgers, slavinken of gehaktballetjes maken. Of kopen natuurlijk. Ook kip is lekker op het gourmetstel, maar dat is iets gevaarlijker wat betreft bacteriën.

Vis

Gamba’s, stukjes witvis, gekookte mosselen, vissticks en coquilles zijn goede visideeën voor het gourmetten.

Aardappelen

Als je aardappelen bij het gourmetten wilt, denk dan ook voorgekookte krieltjes, aardappelblokjes of rösti.

Overig

Verder kan je nog stukjes halloumi klaarzetten. Of bijvoorbeeld pannenkoekenbeslag, zodat gasten hun eigen pannenkoekjes kunnen bakken.

Aanvullend

Vaak worden er ook dingen op tafel gezet die niet in het pannetje hoeven. Die kan je eten terwijl je wacht tot je pannetje klaar is of voor de grotere trek. Vaak is dat bijvoorbeeld stokbrood met smeersels. Ook salades zijn daarvoor populair.

Heb jij nog leuke tips voor de kerstgourmet? Deel ze hieronder!

Plaats een reactie